zondag 20 mei 2012

Surpise, surprise! - Stewie en Sophie zeggen hallo vanuit...

...Kuala Lumpur! Ja, dat hadden jullie niet gedacht he? Nou, Stewie en Sophie tot een aantal dagen geleden ook niet. Maar aangezien je het lot soms een klein handje moet helpen en zelf je eigen geluk moet zoeken, is er na lang wikken en wegen en een aanzienlijke lijst van voors- en tegens, besloten om de plannen voor China voor nu te laten voor wat ze zijn en het laatste stuk van de reis door te brengen in het (als het goed is!) meer 'relaxte' Maleisie.

Een heel nieuwe bestemming zo ineens, maar wel een bestemming die nu al erg goed aanvoelt. Aangezien de laatste week in Vietnam vrij energieslopend was geweest, vroegen Stewie en Sophie zich steeds meer af of China wel de plek zou zijn om hun reis te eindigen. Hoewel ze nog steeds erg geintrigreerd zijn door de cultuur en benieuwd naar al het moois wat dit land te bieden heeft, is dit wellicht meer een bestemming die je fris en met genoeg tijd en voorbereiding moet aangaan.
Taalbarrieres, cultuurverschillen, grote afstanden, lange reistijden, sesamzaad...het zijn allemaal factoren die in de gemaakte keuze hebben meegespeeld. En aangezien inmiddels ook de laatste weken van de reis zijn geslagen, kan het geen kwaad om wellicht juist weer wat energie op te laden voordat thuis het 'echte' leven weer begint en er (help!) weer naar banen moet worden gezocht.

En dus is er gekozen. China is van de kaart en Maleisie is de nieuwe uitdaging. Behalve een klein beetje vooronderzoek  (lang leve het grote aanbod van goedkope - niet zo legale - Lonely Planets in Vietnam!) hadden Stewie en Sophie voor vertrek geen idee wat ze konden verwachten. Ja, paradijselijke stranden en tropisch regenwouden, maar verder...?

Een kleine dag in Kuala Lumpur laat zien dat Maleisie vooral een hele aparte smeltkroes is van allerlei culturen. Het land behoort tot Zuidoost-Azie, maar voelt als een mengeling van Azie, India, Indonesie, China en wat Arabische landen in een. Het grootste gedeelte van de bevolking is moslim en Stewie en Sophie moeten zeggen dat het best een aparte gewaardwording was om ineens veel aziatisch uitziende vrouwen met hoofddoekjes en soms zelfs burka's te zien.

Maar het zijn niet alleen hoofddoekjes die hier de moskee laten luiden. Je vind hier net zo goed vrouwen in Indiase gewaden, mannen met tulbanden en 'gewone' Aziaten die het liefst de wat meer westerse mode aanhouden. Multiculti wordt letterlijk in de praktijk gebracht hier en dat maakt dat het tot nu toe allemaal heel gemoedelijk voelt.

Of dit ook zo zal blijven, dat blijft natuurlijk de vraag, maar die verrassing durven Stewie en Sophie wel aan te gaan. Nog 3,5 week hebben ze de tijd voordat hun vlucht naar Hong Kong weer vertrekt, dus genoeg tijd om dit nieuwe land te verkennen en ontdekken.

Dat het China visum ondertussen ongebruikt in het paspoort blijft zitten, dat is niet zo erg. Het is een mooi souvernir van de keuzes die zijn gemaakt en een tastbare herinnering aan het feit dat dit reusachtige land zeker nog een keer bezocht moet worden (goed excuus voor een nieuwe reis!).
En wat betreft de gloednieuwe, ongebruikte (en 100% legale!) Lonely Planet? Mocht iemand hier interesse in hebben; per half juni zal deze op de internetmarkt aangeboden worden.

Maleisie...Stewie en Sophie zullen het gaan zien. Wordt het een 'pleasant surprise'  of een 'unpleasant stay'? De verrassing voor hen is wellicht net zo groot als die voor jullie bij het begin van dit bericht. De strik belooft sowieso alvast wat moois, dus we houden ons niet langer in en beginnen snel met het uitpakken van de rest van dit impulsieve kado!

6 opmerkingen:

 1. Lieve Sanne en Sjoerd,
  Van Vietnman naar Maleisië, en dat zo maar even op een zondagmorgen bij de koffie. Maleisië zal zeker ook veel mooie verassingen voor jullie hebben, en we nu al benieuwd hoe die zijn!
  Geniet samen weer van deze ervaring van een nieuw onbekend land.
  Via de iPad, heel veel lieve groeten van Ria en Albert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Sanne en Sjoerd,
  Jeroen en ik zijn ook in Maleisië geweest en wij vonden het fantastisch. Ga vooral naar de Taman Nagara en naar de Cameron Highlands. Ook Malacca is een hele leuke plaats. We zijn ook naar Penang en Langkawi geweest, Penang was een druk eiland, maar Langkawi is heerlijk rustig en heeft een heerlijk strand om lekker een paar dagen niets te doen. Heel veel plezier de laatste paar weken!!!
  Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heey sis en zwager,

  Wat super dat jullie nu in Maleisië zijn! Ik heb gehoord dat het een erg mooi land is, dus dat is wel een lekker vooruitzicht zo voor jullie laatste paar weken. Geniet ze, maar dat komt vast helemaal goed!

  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Sanne en Sjoerd,

  Maleisie of China, een wereld van verschil maar ook een indrukwekkend land als je het even googled. Jullie zullen er een veel betere indruk van krijgen en we popelen al, om deze indrukken met jullie mee te beleven. Geniet ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ahh leuk joh! Ik ben weer benieuwd wat jullie hierover gaan vertellen!

  Grtjs Ronald.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Veel plezier in Maleisië, lekker relaxed en hopelijk een mooie afsluiting van jullie superreis! Geniet!

  BeantwoordenVerwijderen