maandag 28 mei 2012

Een mengelmoes van relaxte curries - Stewie en Sophie genieten van reizen 'Malay-style'

Niks ten nadele van Vietnam, maar wat was het voor Stewie en Sophie een verademing om na alle drukte en hektiek van de laatste weken ineens aan te komen in een land waar toch duidelijk een veel relaxtere reissfeer hangt.
Vanaf de eerste dag in Maleisie viel het al op: geen getoeter, roepende taxichauffeurs, mensen die constant iets van je willen. Rust heerste er. Rust en behulpzaamheid. Oprechte behulpzaamheid zelfs! Zonder verdere bijbedoelingen.

Stewie en Sophie konden er in de bus van Kuala Lumpur naar Melakka bijna niet over uit. Hoe kan het dat het ineens zo makkelijk gaat? Een paar aanwijzingen van de hostel-eigenaar, een metro naar het station, een kaartje (met een vaste prijs!) aan de counter...Hoppa, nog geen 5 minuten later zaten ze in de meest luxe airconditioning bus op weg naar hun volgende bestemming. Zo kan het blijkbaar dus ook!

Reizen 'Malay-style': dit is precies waar Stewie en Sophie in hun laatste naar op zoek waren. No worries, maar gewoon lekker relaxed van hot naar her.
En van hot naar her gingen ze. Er is namelijk genoeg te zien in dit land van de palmbomen (lees: palmolie-plantages), eilanden en oerwouden. Zo zaten ze na alle shoppingscentra van Kuala Lumpur ineens in het koloniale stadje Melakka (waar wij Hollanders ooit nog hebben gezeten) en bracht een boot hen daarna vanaf Mersing naar het paradijselijke eiland Tioman. Al slurpend aan een tropisch sapje, verzuchtten Stewie en Sophie nogmaals hoe heerlijk het nu ineens is. No worries, just Malaysian curries! Of Indiase roti, of Chinese noodles...

Misschien komt het doordat Stewie en Sophie Maleisie als bestemming zeer impulsief en op het laatste moment gekozen hebben, maar al reizend door dit land hebben ze constant het gevoel steeds in een andere wereld terecht te komen. Niet alleen vanwege de verschillende plekken, maar ook vanwege het feit dat er zoveel verschillende mensen en culturen te vinden zijn. Vrijwel iedere stad kent hier een China-town of een Little India, waardoor je je het ene moment in China kan wanen en dan weer in de straten van New Delhi. Het is op deze manier een kleine wereldreis op zich.

En tja, als je dan toch op wereldreis bent, dan kan je net zo goed nog wel een extra land meepakken. Het reizen gaat hier zo relaxed; voor ze het wisten waren Stewie en Sophie in Singapore aanbeland. Of was het toch India? Stewie en Sophie zijn de kluts een beetje kwijt. Vanuit Maleisie in een dag naar Singapore en dan terecht komen in een hostel in de wijk Little India (en dan letterlijk klein India!)..Hoe groot wil je je culturele mixsap hebben? Maar goed, hun 'landgevoel' mogen ze inmiddels dan een klein beetje kwijt zijn, hun relaxmodus hebben ze absoluut nog niet verloren.

Vanavond verblijven ze dus nog een nachtje in het absurde 'Dinseyland voor yuppen en expats', om daarna weer terug te keren naar 'mellow Malaysia' en te ondervinden of de bloedzuigers in het oudste regenwoud ter wereld  het net zo ontspannen met ze voor hebben als Stewie en Sophie tot nu toe hebben mogen ondervinden. En zo niet, no worry, dan stoppen ze die bloedzuigers gewoon in hun curry!

2 opmerkingen:

 1. Lieve Sanne en Sjoerd,
  Goed om te horen dat jullie het zo goed naar je zin hebben in Maleisiƫ.
  Als we jullie verhalen horen en wat we op YouTube hebben gezien zou het een vakantiebestemming voor ons kunnen zijn.
  Vanuit Enschede, waar we klussen, veel liefs van ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. lieve Sanne en sjoerd, nog een paar weekjes en dan in het echt alle verhalen vertellen. Maar eerlijk is eerlijk, je schrijft fantastisch, lezen van- over jou- jullie reis is een plezier.
  kus, Corrie ( ook namens Andre).

  BeantwoordenVerwijderen