dinsdag 31 januari 2012

Van links naar extreem rechts – Stewie en Sophie geven een lesje verkeersregels in Nieuw Zeeland

Hoewel we pas een aantal weken in Nieuw Zeeland zijn, hebben we in die korte tijd al aardig wat kilometers met onze Bob gemaakt. Kilometers die anders zijn dan thuis en met regels die zo nu en dan aardig afwijken van wat wij normaal gesproken gewend zijn. Wie dacht dat links rijden het enige was, kan bij deze van ons aannemen dat hier nog aardig rechtse regels aan verbonden zijn!

Tijd dus – nu we een weekje ‘rust’ hebben en als schoonmakers in een hostel vertoeven – om jullie wat meer op de hoogte brengen van het verkeer in Nieuw Zeeland en de regels die je daarbij zeker in het oog moet houden.

Regel 1: Keep left
Het lijkt een simpele regel. In plaats van aan de rechterkant van de witte streep, met je auto aan de linkerkant van de witte streep rijden. Maar vergis je niet! Als altijd gewende rechtsrijder ineens met een stuur aan de verkeerde op een andere weghelft rijden kan soms voor gevaarlijke situaties zorgen. Het zijn vooral de vroege ochtenden waarop je extra alert moet zijn. Of wanneer je even bent gestopt en daarna de weg weer moet opdraaien. De gewoonte om naar rechts te willen zit meer ingebakken dan je denkt en het is maar goed dat we met z’n tweeën zijn, zodat er in ieder geval altijd een bijrijder is die op zwakke momenten kan roepen: ‘Links, links, links!’


 Regel 2: Geef rechts voorrang
Ja, je zou denken: Als wij rechts rijden en rechts voorrang geven, dan zou dat in een linksrijdend land precies andersom moeten zijn. Fout. Sterker nog, als er één land is waar de ‘rechts heeft voorrang’-regel tot in het extreme wordt aangehouden, dan is het Nieuw Zeeland wel.
Neem de volgende situatie:  Je staat met je auto op een kruispunt (links natuurlijk) en je wilt links afslaan. Maar tegenover je (rechts dus) komt een auto aangereden die naar rechts wilt. Wie heeft er voorrang? In Nederland zou je zeggen: korte bocht gaat voor lange bocht, dus wij hebben voorrang. Niet dus in Nieuw Zeeland. Niks korte of lange bocht. Rechts heeft voorrang, dus geen gemaar; de andere auto mag eerst.

Regel 3: Blijf alert!
En als je dan denkt het links rijden en het rechts voorrang geven onder de knie te hebben, dan blijkt dat de Nieuw Zeelanders het zelf niet altijd zo nauw nemen met hun eigen regels. Over gevaarlijke situaties gesproken! We waren in Auckland al gewaarschuwd met de mededeling dat Kiwi’s (Nieuw Zeelanders) niet echt de beste chauffeurs zijn en nogal eens de neiging hebben om de regels te nemen zoals het hen het beste uitkomt. Tja, het enige wat je daar tegen kunt doen is goed op blijven letten en alert blijven. Beter één keer teveel gewacht, dan Bob gecrasht tot Kiwi-mousse.

Regel 4: Vergeet de snelweg
Wie naar Nieuw Zeeland komt met het idee eens lekker te cruisen en het gaspedaal in dit weidse landschap vol in te trappen, komt al snel bedrogen uit. Nieuw Zeeland kent namelijk geen snelwegen. Nouja, niet zoals wij die gewend zijn tenminste.
Het begint al met de maximum snelheid. Die is op alle State Highways maximaal 100km/ph. Maar geloof me, deze snelheid zul je niet heel erg vaak halen. Wat hier namelijk een snelweg heet, is in Nederland niet veel meer dan een provinciale weg. En dan nog eens zonder al die bochten en heuvels! Het is gassen, remmen, gassen, remmen, bocht om, bocht om..totdat je bijna smeekt dat er eens voor langer dan 10 minuten een stuk rechte weg komt.
Komt nog eens bij dat de meeste ‘snelwegen’ voor iedere richting maar één rijstrook hebben, dus mocht je toevallig eens achter een slome vrachtwagen terecht komen, dan is het wachten tot  het bordje ‘passing lane’ voorbij komt en je een kleine kilometer de ruimte hebt om een inhaalslag te maken.


Regel 5: ‘Give way’ bij de ‘One lane bridge’
Een inhaalslag is overigens niet iets wat je moet proberen zodra het bordje ‘One lane bridge’ nadert. Hier verandert de al smalle weg met twee rijstroken namelijk in één smalle brug, waar je slechts met verkeer uit één richting overheen kunt rijden. Op zich is dit niet heel uitzonderlijk, aangezien we in Nederland ook zulke smalle bruggen en tunneltjes kennen. Het enige verschil is wel, dat in Nederland deze wegen niet zomaar ineens op de snelweg aanwezig zijn, terwijl dat hier wel zo is. Opletten dus, altijd blijven opletten.

Regel 6: Let op de afslag
Shit, afslag gemist! Het is ons al menig keer overkomen. Lekker aan het cruisen, raampjes open, muziekje aan en dan ineens...’Eh, hadden we er daar niet zojuist af gemoeten?’
Het lijkt soms haast wel of de Nieuw Zeelanders er een sport van maken om borden voor afslagen zo kort mogelijk voor de daadwerkelijke afslag te plaatsen. Zodra je het bord ziet, moet je al draaien. Ja, en dan is het vaak dus al te laat. Hoeveel extra kilometers we op deze manier al hebben gemaakt weten we niet, maar dat het nog wel vaker zal gebeuren, daar zijn we zeker van.

Regel 7: Wees niet bang voor stof
Waar we ook zeker van zijn, is dat het een onmogelijke opgave is om in Nieuw Zeeland rond te reizen en daarbij je auto zo schoon mogelijk te houden. Hoewel Bob al niet meer echt glom toen we hem kochten, was hij na twee weken on the road helemaal getransformeerd tot een waar stofmonster. De oorzaak? Alle onverharde wegen die we onderweg naar mooie plekjes steeds tegenkwamen. Hoewel de meeste grote wegen wel geasfalteerd zijn, zijn er nog genoeg b-wegen, waar ‘gravel’ de boventoon voert. En als het dan zomer, droog en zonnig is; dan wil je auto er nog wel eens onherkenbaar uit komen te zien.

Regel 8: Pas op voor overstekend ‘wild’
Het zijn echter niet alleen borden, regels of mede weggebruikers waar je als bestuurder in Nieuw Zeeland voor uit moet kijken. Het kan namelijk ook zomaar gebeuren dat je tijdens je ritje door de heuvels ineens opgehouden wordt door een ander deel van de bevolking dat graag een oversteek wil maken. En ja, dat kan gewoon midden op de dag op de snelweg gebeuren. Koeien, schapen, geiten. Als zij naar een andere weide worden gebracht, is het voor de auto’s een kwestie van wachten. Alhoewel het natuurlijk wel een mooi idyllisch plaatje oplevert.


 En van die idyllische plaatjes, daar krijg je hier genoeg van. Hoewel het rijden soms lang, vermoeiend en niet altijd even snel gaat, krijg je daarvoor in de plaats wel heel veel mooie dingen terug. Niks geen saaie rechte snelweg, grijze gebouwen of inspiratieloze geluidsmuren. Als je hier rijdt, rijdt je constant door de prachtigste landschappen met achter iedere heuvel en iedere bocht weer een ander verrassend uitzicht.
Hoewel we nu dus blij zijn even niet zoveel in de auto hoeven te zitten, kunnen we tegelijkertijd niet wachten om samen met Bob straks nog meer van dit mooie land te gaan verkennen. Snelweg of geen snelweg; wij blijven links en ‘geven weg’ aan alles extreem rechts.

1 opmerking:

  1. Nou Sanne het valt nog niet mee om netjes met BOB door het linkse verkeer te komen.
    Maar gelukkig blijven jullie een "heer in het verkeer".

    Veel plezier verder in NZL.
    Albert en Ria

    BeantwoordenVerwijderen