donderdag 7 juni 2012

Op zoek naar het paradijs - Stewie en Sophie zijn niet de enigen

Het paradijs. Wie wil daar nou niet heen? Stewie en Sophie slaan een kort bezoek aan het Hof van Eden in ieder geval niet af. De vraag is alleen: waar ligt het paradijs en hoe kom je daar?

Om het antwoord op de eerste vraag te geven: het paradijs ligt op de Perhentian Islands in Maleisie. Als je de Lonely Planet moet geloven tenminste. Het heeft iets te maken met 'crystal clear waters, turquoise colored ocean and white sand beaches'. Klinkt niet verkeerd.

Maarja, dan moet je er wel nog eerst zien te komen. Op zich niet zo'n probleem, aangezien het vervoer ernaar toe overvloedig geregeld wordt door boten en mini-busjes. Maar dan moet je niet net in het mini-busje zitten dat vanuit het oerwoud enige vertraging oploopt, waardoor de laatste normale boot gemist wordt, er anderhalf uur op een vervangende boot gewacht moet worden, wat uiteindelijk een maniakale speedboot blijk te zijn, die als enige doel lijkt te hebben om vermoeide reizigers alsnog met een overdosis adrenaline aan de rand van het eiland af te zetten.
Dus, daar sta je dan. Met je backpack, in het donker, op een strand, zonder accommodatie. Welke kant op naar Eden? Links, rechts...? Gewoon rechtdoor naar het eerste beste guesthouse maar. Dit is immers het paradijs!

Laten Stewie en Sophie nou echter niet de enige zijn die dit dachten. Ze waren van tevoren al gewaarschuwd dat er (vooral tijdens weekenden en schoolvakanties - daar doen paradijzen blijkbaar ook aan) nog meer kapers op de kust zouden zijn, maar dat er zoveel zoekende zieltjes zouden zijn, dat hadden ze niet gedacht!
Ja, en zo kan het je zomaar overkomen, dat je je eerste nacht in het paradijs niet doorbrengt in een hemelbed met gouden zandkorrels voor je voordeur, maar dat je gewoon op een matrasje op de grond moet liggen in een kamer die nog niet helemaal afgebouwd is, met het enige goud dat blinkt, de spijkers en schroeven van de bouwvakkers zijn. So far for the Garden of Eden.

Maar Stewie en Sophie zijn niet voor een gat te vangen. De potentie van een paradijs is er en als het dus zou moeten bestaan, dan zou het inderdaad wel eens hier kunnen zijn. Misschien moeten ze gewoon wat harder zoeken?
Een halve ochtend - en vele volle guesthouses - later begint het er al wat meer op te lijken. Er is een beach-hutje gevonden (check), met uitzicht op zee (check), zandkorrels voor de voor de deur (ok, niet van goud, maar - check) en palmbomen met kokosnoten binnen handbereik (check). Dit zou best nog wel eens wat kunnen worden!

En inderdaad, naarmate de dagen vorderde, leek het paradijs zich steeds meer aan Stewie en Sophie kenbaar te maken. De zee kleurde blauwer, het water werd transparanter, de stranden witter.... Dit alles werd nog beter, toen ze na vier nachten op het kleine eiland (ja, de Perhentians bestaan uit twee eilanden, of - zoals in de Lonely Planet beschreven staat - 'even Eden has to be devided up'), besloten ook nog twee nachten door te brengen op het grote eiland. Wow! Waar komt deze plek ineens vandaan? Was dit niet het punt waar de regenboog eindigde na die fikse stortbui voordat ze de eerste avond de speedboat opstapten? Ja, dit zou best wel eens die pot met goud aan het einde kunnen zijn!

En wat doe je dan verder als je het paradijs eenmaal hebt gevonden?
Nou, eigenlijk niet zoveel. Afgezien van een dag snorkelen, werd er door Stewie en Sophie verder voornamelijk geluierd, in de zon gelegen en genoten. Even niet reizen, niet plannen, niet denken.
Niet denken. Niet aan het feit dat ze Eden met vele andere toeristen moeten delen, maar vooral niet aan het feit dat deze plek ook eens weer achtergelaten moet worden en dat ook aan paradijselijke momenten ooit een einde zal moeten komen.

Het paradijs. Wie wil daar nou niet heen?

3 opmerkingen:

 1. Hi sis en zwager,

  Ik mis jullie video blogs, want dan had ik beelden van het paradijs kunnen zien...Ik zie jullie foto's/video's volgende week anders wel!

  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het uiteindelijke doel van reizen is thuis komen en wij verheugen ons op jullie komst in ons paradijs dat THUIS heet.'
  xxxjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vliegt ryan air ook op het Hof van Eden? dan vlieg ik dit weekend nog na de wedstrijd NL - Denemarken:)
  Cheers

  BeantwoordenVerwijderen