maandag 7 mei 2012

Same same but very different - Stewie en Sophie zien de verschillende kanten van Vietnam

'Same same, but different'. Wie door Zuidoost-Azie reist kan niet om deze uitspraak heen. De precieze betekenis is voor veel pas aangekomen toeristen een raadsel, maar Stewie en Sophie hebben de afgelopen week aan den lijven mogen ondervinden hoe deze uitspraak tot leven komt.

Laten we beginnen bij deze blogpost. Op het eerste gezicht gewoon een nieuw bericht, maar dan zonder de gebruikelijke plaatjes. Die zijn namelijk lastig te plaatsen als je laptop uit de nachtbus wordt gestolen. Deze laatste weken dus wat minder/kortere blogs. Dezelfde Stewie en Sophie, maar dan op een versoberde manier. Same same, but different.

Different was het ook in Dalat. Na de kokende hitte en drukte van Ho Chi Minh, was aankomen in Dalat een ware verademing. Wat hoger gelegen in de bergen heeft dit plaatsje een volgens de Lonely Planet een 'spring like climate'. Ja, het was inderdaad koeler, maar om nog steeds in korte broek en op slippers rond te lopen en het dan 'lente' te noemen, dat kan toch niet helemaal kloppen. Vietnamese lente misschien. In Nederland noemen we een lente als deze nog steeds gewoon een hittegolf. Same same, but different.

Vietnamese spring(roll) of niet, de omgeving van Dalat deed Stewie en Sophie wel wat meer aan Europa denken. Op hun trekking door het bos met alle dennenbomen hadden ze zich bijna op de Utrechtse Heuvelrug kunnen wanen (maar dan zonder bergen en hangbruggen). En wanneer je 's middags ergens langs het meer zat, zou je haast zweren dat je ergens in de Duits alpendorpje zat (maar dan zonder tientallen toerende scooters).
Het meest vervremende was echter nog de gekopieerde versie van de Keukenhof die ze hier hadden. Compleet met tulpen en Hollandse windmolens. Holland op z'n Vietnamees. Same same, but very different.

Na hoogvlakten van Dalat was het tijd om af te zakken naar de kust. Nha Trang was de volgende bestemming. En tja, hoe kunnen Stewie en Sophie deze plek nou het beste omschrijven? Laten we zeggen dat Nha Trang het Vietnamese antwoord is op Lloret de Mar en Salou, compleet met opgespoten stranden, aangeplante palmbomen en een 'Holland bar' om de hoek. Alleen zijn het hier niet de tieners die zich een gat in hun portemonne zuipen, maar de Russen die het goedkope bier wegdrinken als limonade.
Different? Ja, maar ook same same genoeg voor Stewie en Sophie om te weten dat dit niet een plek is waar ze lang willen verblijven. Tijd voor echt wat anders!

En dat anders kregen ze. Welkom in Hoi An, de (tot nu toe) favoriete plek van Stewie en Sophie in Vietnam. Een Unesco heritage site, met een prachtig oud centrum (scootervrij!) dat vol staat met prachtige en kneuterige koloniale gebouwen, die 's avonds sfeervol verlicht worden met honderden lampionnen. Het is bijna een sprookje dat tot leven is gekomen. Very different en very nice.

Nog 'nicer' was, dat vlakbij Hoi An het prachtige Cham Island ligt. Een ideale plek om met de boot naartoe te gaan en op het paradijselijke strand te hangen. Maar niet voordat er eerst gedoken werd!
Nu kan je op veel plekken duiken en zijn de basiszaken altijd hetzelfde (doorgaans met een duikbril en een duikfles), maar het zijn de onderwaterwerelden die het anders maken. Cham Island is qua duiken wellicht niet de meest mooie plek, maar voor Stewie sowieso de meest memorabele. Nadat hij eerder altijd alles met een snorkel had bekeken, ging hij nu voor het eerst echt helemaal kopje onder. Same water, different view. En zeker voor herhaling vatbaar!

Maar nog niet nu. De dagen vliegen voorbij en de volgende bestemming staat alweer gepland. Morgen wordt Hoi An achtergelaten voor Hue, wat - jawel - ook een Unseco site is, maar dan weer anders.
Of dit ook voor het hotel geldt dat Stewie en Sophie geboekt hebben zal nog gezien moeten worden. Er schijnen van dit guesthouse verschillende copycats te bestaan met (vrijwel) dezelfde naam, dus wellicht dat ze straks ineens bij nummer A worden afgezet terwijl ze bij nummer B moeten zijn. 'Ach', zegt de taxi-chauffeur dan, 'this hotel also good. Very nice, cheap price. Same, same you know.'

4 opmerkingen:

 1. Albert Kreijns7 mei 2012 om 18:48

  Balen dat je laptop weg is.
  Hoe was het duiken Sjoerd? Veel moois gezien onder water?
  We kijken uit naar jullie volgende belevenissen.
  Veel liefs,
  Albert en Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is balen, maar er is nog altijd pen en papier. {geintje }

  Groetjes Herman

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo leuk om elke keer weer jullie verhalen te lezen!
  Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jammer van de gestolen laptop ,het belangrijkste is jullie zijn gezond.en zonder laptop blijft het verhaal het zelfde alleen zonder plaatjes is het wel anders maar niet minder leuk, wij genieten van jullie belevenissen.
  liefs mama

  BeantwoordenVerwijderen