woensdag 25 april 2012

Van westerlijk oost naar oosterlijk west – Stewie en Sophie verruilen Auckland voor Hong Kong


Het was even omschakelen. Hoewel Stewie en Sophie wisten dat het anders zou zijn, was het toch even wennen; van Auckland naar Hong Kong. Een vertroebelde en vermoeide blik van de lange vlucht en een jetlag hielpen niet mee. Wat ook niet hielp was binnenkomen op een kamer van een paar vierkante meter, waarbij de vloer nog onder de haren lag en de badkamer (waar je praktisch gezien kon plassen en douchen tegelijkertijd) stonk naar lauwe pis. Welkom in Azië!

Ja, het is even je standaarden bijstellen als je als westerling arriveert in het oosten. Maar gelukkig doet een goede nachtrust een mens goed en aangezien de bedden (van IKEA fabrikaat) verder prima waren, waren Stewie en Sophie de volgende dag een stuk beter in staat om Hong Kong met een frisse en vernieuwde blik te bekijken.

En met die uitgeruste blik op zak, zagen Stewie en Sophie een immens grote stad, die ze in eerste instantie wat deed denken aan Tokyo. Hoge gebouwen, veel kantoren, overal drukte en – natuurlijk – aziaten overal waar je maar kijkt. Maar Hong Kong is geen Tokyo. Verre van zelfs. Daar waar Tokyo en zijn inwoners blinkend schoon, strak georganiseerd en extreem beleefd is, is Hong Kong hectisch, druk en niet altijd even vriendelijk. Wie nog steeds in de veronderstelling is dat alle aziaten op elkaar lijken, heeft het in dit geval mooi mis.

Maar...als je door de dikke smogwolk en de eerste cultuurshock heenkijkt, dan blijkt dat onder die dikke laag een mist een ontzettend gave en verrassende stad te zitten. Hong Kong is namelijk niet zomaar een metropool, maar eentje die omringd wordt door groene heuvels en ruimte biedt voor grote parken, verstopte tempels en nog ontzettend veel meer moois om je een vele dagen bezig te houden (en je ruim te voorzien van platvoeten en zweetoksels!)
 
Hoe meer Stewie en Sophie zagen, des te meer ze de stad begonnen te waarderen. Van de betoverende Ten Thousand Buddah Monastry, tot de toeristische Peak Tram en van oude Heritage Trail tot de overtocht met de Star Ferry.
Iedere ochtend werd er vroeg opgestaan om met wat eten uit de supermarkt in het park te ontbijten en te bedenken wat er vandaag allemaal gezien en gedaan moest worden. Het is maar goed dat Stewie en Sophie in dit geval uitkeken op allemaal tai-chi’ende chinezen, want met zoveel te zien en te doen zou je bijna vergeten dat je af en toe ook een beetje rust nodig hebt.

Een beetje moe zijn Stewie en Sophie dan ook wel. Een nieuw continent, nieuwe cultuur, nieuwe indrukken. Het gaat je niet in de koude (of in dit geval – hete kleffe) kleren zitten. Maar de eerste omschakeling is gemaakt. En hoewel die in eerste instantie een beetje stroef ging, lijken ze nu aardig opgewarmd. De eerste kennismaking is gemaakt en er moet gezegd: dit smaakt naar meer (en dan hebben ze het niet alleen over het eten)!

Hong Kong is te gek en het is bijna zonde dat zoveel mensen hier alleen een tussenstop maken en niet de kans nemen om ook daadwerkelijk uit te stappen en de stad te bekijken. Gelukkig hebben Stewie en Sophie deze kans wel gepakt en hebben ze nog één dag om van alles hier te genieten voordat ze doorvliegen naar hun volgende bestemming: Ho Chi Minh, Vietnam. Hoe het daar zal zijn, dat weten ze niet, maar aangezien iedereen daar op een brommer schijnt te rijden, moet het met dan schakelen wel snor zitten. Laat de cultuurshock dus maar komen; Stewie en Sophie zijn klaar voor de volgende versnelling!


1 opmerking:

  1. Leuk om te lezen, ben het helemaal met je eens dat HK-ers een andere instelling hebben dan de meeste Aziaten. Maar het is een wereldstad en ik heb er mijn hart aan verpand... jammer dat we elkaar zijn misgelopen!

    BeantwoordenVerwijderen