donderdag 19 april 2012

‘And now,the end is near...’ – Stewie en Sophie beantwoorden vlak voor vertrek wat laatste vragen

Het is zover. Nog een paar uur en dan vertrekt het vliegtuig. Nieuw Zeeland wordt verruild voor Azië en met een vlucht van 11,5 uur zal er een compleet nieuwe wereld voor Stewie en Sophie open gaan. Andere cultuur, andere mensen, ander eten...
Maar voor het zover is, en de laatste ritsen van de tas dichtgaan (als alles past!), nemen ze eerst nog de tijd om wat laatste vragen over Nieuw Zeeland te beantwoorden. Drie maanden ‘Aotearoa’ laat je immers niet zomaar achter je!


·         Wat is het mooiste dat je hebt gezien in Nieuw Zeeland?

Stewie: Het moment dat we op het zuidelijkste puntje van het noordereiland aan de overkant de bergen van de Kaikoura Range boven de mist zagen uitsteken. Sowieso blijven de bergen steeds weer bijzonder om te zien.

Sophie: Met stip on één, Tongariro National Park. Het is lastig uit te leggen waarom (nouja, eigenlijk niet – het is gewoon bloedmooi!), maar die plek heeft echt iets magisch. Tussen al het lieflijke en groene van het Noordereiland is daar ineens een stuk ruig landschap dat je eerder op het Zuidereiland zou verwachten. En dan nog de Tongariro Crossing...Het is echt een filmset die ‘tot leven’ is gekomen.

·         Wat is je het meest opgevallen aan Nieuw Zeeland/Nieuw Zeelanders?

Stewie: Ontzettend vriendelijke mensen. Heel hartelijk, maar soms wel met het gevoel dat ze hier nog een paar jaar achter lopen. Oja, en wat is dat toch met de kiwi-mannen en hun voorliefde voor (erg) korte broekjes?

Sophie: Het meest opgevallen aan Nieuw Zeeland: Het groene, gevarieerde en verrassende landschap (het ene moment rijd je nog langs de zee, het volgende moment heb je weiland, en als je de bocht omgaat heb je ineens bos en bergen).
Wat me het meest opgevallen is aan de Nieuw Zeelanders: Supervriendelijk, relaxed, maar als het op possums aankomt is er geen vriendelijk woord meer wat er uit hun mond komt.

·         Wat is je ‘favourite kiwi dish’?

Stewie: Mmm..lastig. Mag ik ook twee dishes kiezen? Dan wordt het pie en verse fish ’n chips.

Sophie: Smoked mussels! Rond een uurtje of 5 met een koud glas cider...mmm!  Sowieso de verse (en grote!) mosselen en al het andere seafood wat smaakt alsof het diezelfde dag nog gevangen is. Jummie!

·         Welk moment zal je niet snel meer vergeten?
      
       Stewie: Mijn verjaardag. Sowieso voor het eerst zomers en in korte broek! En dan ook nog eens verrast  met een verjaardagsontbijt van pannenkoeken en daarna nog taart van de hostel-eigenaar.
        
       Sophie: Het moment dat we in Auckland aankwamen en het vliegveld verlieten en dat het (in januari) ineens  een heerlijke 20 graden was! Dat gevoel van die eerste dag en dat ons avontuur nog moest gaan beginnen. Alles lag nog open en dat gaf echt een ontzettend fijn, blij en vrij gevoel.

·         Wat is de mafste ervaring die je hebt gehad?

Stewie: Een familiediner bij een van onze WWOOF adressen. Wij dachten aan te schuiven bij een gezellig feestmaal vanwege het 25-jarig huwelijksjubileum van onze ‘gastouders’, maar in plaats daarvan kwamen we terecht in een ongemakkelijke situatie, waarbij eigenlijk niemand wat zei en iedereen na een half uur al van tafel schoot. Heel vreemd.

Sophie: Aankomen bij Hukatere Lodge en daar verwelkomd worden door een vreemde Duitse dame die de lodge runt samen met een oude aboriginal man genaam ‘Uncle’. Heel gek stel.
En laat ik natuurlijk niet ons bezoek aan mr & mrs. Watson vergeten! Kennissen van Eileen en net zo in de leer als zij. Heel aardig, maar dat orgelspel midden in een gesprek had echt niet gehoeven!

·         Vervelendste persoon die je hebt ontmoet?

Beide: Gijs! Nog nooit zo’n omhooggevallen en irritante Nederlander ontmoet. En dan dat gemaakte Amerikaanse accent. Get a bloody life mate!

·         Noorder- of Zuidereiland?

Stewie: Noordereiland (meest leefbaar, lekker klimaat en goed om te mountainbiken).

Sophie: Het Noordereiland. Iedereen die in Nieuw Zeeland is geweest heeft het altijd over het Zuidereiland. En ja, het is inderdaad ruiger en wellicht wat indrukwekkender, maar het Noordereiland heeft toch meer leven en diversiteit (plus natuurlijk het Tongariro National Park!).

·         Kamperen of slapen in een hostel?

Stewie: Kamperen (met af en toe een zacht bed in een cabin tussendoor).

Sophie: Oeh, lastig. Ik ben van origine geen ‘happy camper’, maar het is me tijdens deze reis erg meegevallen. Als je op een goede camping staat dan (ben toch wel erg voor een warme douche in de ochtend). Maarja, in een hostel ontmoet je weer net wat meer mensen.. Mag ik ook voor beide kiezen? Kamperen afgewisseld met hostels.

·         Turn right of give way?

Stewie: Turn right. Met al die maffe regels hier is dat het meest logisch.

Sophie: Give way. Met die gekke Nieuw Zeelanders weet je het immers maar nooit. Waren ze al niet echt goed op de hoogte van hun eigen regels, nu ze ook nog eens aagepast zijn is het helemaal uitkijken. Liever dus even wachten en dan veilig oversteken.

·         Het leukste van reizen in Nieuw Zeeland?

Stewie: Al die verschillende landschappen. Het ene moment rijd je tussen de weiland, het volgende moment langs de zee, heuvels of bergen. Achter iedere bocht ligt weer een ander landschap verscholen.

Sophie: De diversiteit. Het is een land, maar soms lijkt het alsof het heel veel landen tegelijkertijd is. Zo waan je je nog in de Ardennen en zo lijk je midden in de Franse Alpen of de Noorse fjorden te zitten. Het is nooit saai en toch ook heel eigen.

·         Het vervelendste van reizen in Nieuw Zeeland?

Stewie: Afscheid nemen van onze ‘Bob’.  De rode Honda Accord bleef iedere keer weer een mooie wagen om te zien.

Sophie: De koude nachten tijdens het kamperen. Niets vervelender dan rillend je slaapzak instappen en ’s ochtends ijskoud weer wakker te worden.

·         Beste WWOOF-baan?

Stewie: Gras maaien bij ‘ome Tony’ en zijn hostel in de Coromandel. Relaxte gast en relaxte instelling. Alles komt zoals het komt en als het vandaag niet komt, dan komt het morgen wel.

Sophie: Flessen vullen bij Ciderville. ’s Ochtends om tien uur met je handen onder de alcohol en ’s middags lekker bijkomen met een glas zelfgebrouwen appelcider. Ik kan me slechtere baantjes indenken!

·         Favourite kiwi animal?

Stewie: De dolfijnen die we zagen bij Kaikoura. Heel cool om te zien hoe ze uit de zee omhoog sprongen.

Sophie: Alpaca’s. Een soort fluffy lama’s met grote bambi-ogen. Daar mogen de weilanden bij ons ook wel mee vol staan!

·         Mooiste kiwi-woord/uitspraak?

Stewie: Niet zozeer één woord, maar meer de manier waarop ze dingen uitspreken (“fush ’n chups” in plaats van “fish ’n chips” en “ear” in plaats van “air”)

Sophie: ‘Sweet as bro’!’

·         Wat heb je het meest gemist van thuis?

Stewie: Een fietsmaatje. Zoveel mooie tracks, maar alleen is het toch minder leuk.

Sophie: Af en toe je eigen plekje met je eigen spullen (en wat meer ruimte!). Maar een goede boterham met appelstroop en geitenkaas zou er ook wel in gaan!

·         Wat absoluut niet?

Stewie: Werk!

Sophie: De winter! Wat ben ik blij dat ik die kou van thuis niet heb hoeven mee te maken. Lang leve een half jaar zomer!

·         Meest gebruikte reisquote?

Stewie: ‘So, where you from?’

Sophie: ‘Liefjuuuhh, poef!’ (lang verhaal)

·         Laatste woorden voor vertrek?

Stewie: Dag Bob en alle kiwi’s. Het was mooi hier en op naar andere mooie dingen!

Sophie: Nieuw Zeeland was te gek, maar ik kijk uit naar wat nieuws. Op naar Azië en nieuwe avonturen!


4 opmerkingen:

 1. Geniet van de andere cultuur en de mensen. Blijf ons verrassen met jullie verhalen en wij blijven ze met interesse lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Sjoerd/Stewie,

  Werk! Valt me tegen dat je dat absoluut niet mist :-)
  Ff een update om het gevoel te versterken, in twee weken hebben we J&G, OT, Ortho PP, Ivlos, OWK, Ambu, PABU, deel OSZ, en H&S verhuisd! Gelukkig allemaal heel soepel en natuurlijk zonder enige weerstand, net als vakantie :-)))...
  Raar he, dat soort afkortingen als je heerlijk aan het reizen bent! Geniet met volle teugen en heel veel plezier in Azie. Veel groetjes Marlijne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk zo'n soort vriendenboekje! Ben beniieuwd naar jullie volgende avonturen. Heel veel plezier! X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een ontzettend leuke post! I want more! Leuk om mijn vraag terug te lezen, hihi. Dank je. Enne, waar blijft de column over Gijs? Ik ben reuze benieuwd. Veel plezier in Vietnam!

  BeantwoordenVerwijderen