maandag 9 april 2012

Plannen maken, plannen wijzigen – Stewie en Sophie veranderen hun route met de dag

Het leven valt niet te voorspellen. Iedere dag bestaat uit nieuwe kansen, nieuwe plannen en nieuwe keuzes. Keuzes waar je zelf voor kiest of keuzes die uit onverwachte hoek voor je worden gemaakt.  

Ga je op reis dan neemt de kwestie ‘onvoorspelbaarheid’ een nog veel grotere vorm aan. In plaats van een dagelijkse routine en een huis op een vaste plek, is er vrijwel iedere dag een nieuwe bestemming waar met rugzak naartoe getrokken wordt. Dingen die thuis vanzelfsprekend zijn, worden hier ineens zaken waar over nagedacht moet worden.  ‘Waar slapen we, wat eten we, hoe lang blijven we hier, wat doen we morgen?’ Het zijn allemaal vragen die leiden tot keuzes die moeten worden gemaakt.  En hoe zeker je soms ook van een bepaalde keuze denkt te zijn; op reis lijken plannen vaak net iets vaker te veranderen dan je van tevoren had gedacht.


Zo hadden Stewie en Sophie nooit kunnen voorspellen dat ze vanwege onderhoudsreparaties aan Bob ineens voor 5 dagen in Dunedin moesten blijven. Of dat het net zou gaan regenen op de dag dat ze hadden gehoopt die ene wandeling bij Mt. Cook te maken.  
Reizen is plannen, maar soms ook aanpassen. Want hoe goed je ook plant; het weer en de wonderen der techniek zijn geen zaken die rekening houden met een reisschema. Hetzelfde geldt voor wwoof-adresjes die geen antwoord geven of vol zitten precies op het moment dat je daar aan de slag wilt gaan.

Gelukkig hadden Stewie en Sophie van tevoren geen vaste routes of schema’s gemaakt. Het enige dat ze hadden gepland waren hun vluchten, maar ook die konden onderweg nog gewijzgd worden.  Geen route stond vast en het enige dat daarmee  overbleef was een portie aanpassingsvermogen en een heleboel vrijheid, waar ze gedurende hun hele route dankbaar gebruik van hebben gemaakt.
Zo kozen ze zelf welke weg ze insloegen en welke route ze zouden nemen. Ze waren vrij om te werken, of om ervoor te kiezen lekker te luieren. Dagen en tijden werden vage begrippen en was een plek niet leuk genoeg, dan reden ze toch gewoon door (of terug)?  Zolang er uren in de dag waren, was er tijd om hun route aan te passen en optie A te verruilen voor optie B.

En als je dan op een gegeven moment het gevoel krijgt dat het weer tijd is om te gaan, dan is er niets of niemand die je tegenhoudt om dat niet te doen. Zelfs een klein sesamzaadje kan op zo’n moment de gewenste plannen niet dwarsbomen. Vrijheid tijdens het reizen, leidt ook tot een toename om vrij en creatief te denken. En als je daarbij een klein beetje je gezonde verstand gebruikt, dan is geen bestemming onmogelijk.


En zo komt het dus dat er niet nog 6 weken, maar na vandaag nog slechts 10 dagen te gaan zijn voordat Stewie en Sophie Nieuw Zeeland achter zich laten. De 3,5 maand hier waren geweldig, maar het verlangen naar iets nieuws en onbekends groeit.
En dus wordt er gevlogen. Eerst naar Hong Kong en vanaf daar naar de hoofdstad van Vietnam. Via Ho Chi Minh wordt er binnen een aantal weken omhoog gereisd, om dan over land via China weer terug naar Hong Kong te keren.
Maar laat je niet verrassen. De tickets mogen dan inmiddels geboekt zijn, mogelijke ‘onvoorspelbare voorvallen’ zijn bij de ticketprijs niet inbegrepen. En hoewel Stewie en Sophie geen verdere nieuwe routes in gedachten hebben, weet je op reis maar nooit waar de volgende dag je naartoe brengt.
Het leven is onvoorspelbaar en die onvoorspelbaarheid, dat is de enige zekerheid die er bestaat.

3 opmerkingen:

 1. Geweldig dat jullie je niet laten leiden door planmatigheden! Geniet ervan!

  Marnix

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Via een collega kwam ik op jullie blog en die zit er leuk uit en heb er ook wel wat aan aangezien ik van de zomer(nederlandse zomer ;-) in NZ ben. Ik zag dat jullie Vietnam gingen aandoen en daar ben ik vorig jaar geweest. Als jullie naar Hanio gaan is het Asian Ruby hotel een goede en daar zijn ook goede excursies te doen voor een goede prijs. Sapa is een echte aanrader trouwens ondanks dat er ook wel wat toerisme is. Veel plezier met de reis nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag 'Anoniem',

  Wat leuk dat je op ons blog terecht gekomen bent en dat je een reactie hebt achter gelaten :) Bij deze alvast dank voor de tips in Vietnam. We kijken er erg naar uit en zijn erg benieuwd hoe het zal zijn. Mocht je nog vragen of tips voor NZ nodig hebben, dan horen we het wel! In de tussentijd ben je natuurlijk vrij om de rest van de berichten door te spitten :)

  Groetjes,
  Sanne en Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen