maandag 19 maart 2012

Travelling on a budget – Stewie en Sophie trippelen vol goede moed langs alle trips

Wie een reis of vakantie overweegt naar Nieuw Zeeland, heeft keuze uit twee opties: Óf 1) Je komt met een flinke zak geld, of 2) Je komt met stevige wandelschoenen en een flinke dosis wandelzin.

Wie gaat voor optie één zal merken dat je meteen bij aankomst Auckland genoeg mogelijkheden weet te vinden om je geld te spenderen. Een bezoekje aan de Skytower, bungy jumpen van de brug, lekker eten in één van de vele restaurantjes. En dan hebben we het nog niet eens over alle trips en tours die vanaf hier vertrekken en je gedurende de rest van je reis zullen achtervolgen.
In welke plaats je namelijk ook aankomt – zelfs de piepkleine gehuchten die de naam ‘plaats’ niet eens mogen dragen – óveral kun je activiteiten boeken. Van duiken tot skydiven en van jetboaten tot quad rijden. Ieder plaatsje lijkt een kiwi wildlife centre te hebben en ook kayakken kan op alles waar maar water in staat. Zorben, lugen, schweeben, ledgen..vraag ons niet wat het allemaal is, maar je kunt het doen en er zijn genoeg toeristen die hun geld hieraan besteden.
Het is dan ook niet zo vreemd dat Nieuw Zeeland ook wel een ‘extreme sports capital’  wordt genoemd. Alles waar maar een elastiek of propellor aan gebonden kan worden, wordt gebruikt om toeristen mee te trekken. Het enige punt is wel dat met al die extreme sporten ook extreme kosten om de hoek komen kijken. En als je niet uitkijkt kun je zomaar in een recordtempo je gehele reisbudget er doorheen gejaagd hebben. Als dat geen extreme sport is!


En tja, wat als die zak met geld die je hebt meegebracht niet aan al die extreme maatstaven kan voldoen? Wij hebben als backpacker namelijk wel wat te spenderen, maar niet zoveel als de ‘gewone’ vakantietoerist (nouja, misschien wel hetzelfde budget, maar dan verdeeld over heel wat meer weken!).
In dat geval zit er niets anders op dan je wandelschoenen aan te trekken en te gaan voor optie twee. Voor interessante steden of culturele shopuitjes hoef je namelijk niet naar Nieuw Zeeland toe te komen. Het is óf trippen van de adrenaline óf trippelen met de voetjes. En als er in Kiwiland niet geraft of met elastieken van bruggen gesprongen wordt, dan wordt er wel gewandeld, getrampt of gehiked. Van ‘leisurely strolls’ van 20 minuten, tot tochten van vele dagen.  Ook op dit gebied is in ieder gehucht voor elk wat wils te vinden.
En het grote voordeel van deze optie is, dat het je – naast misschien een beetje spierpijn – verder helemaal niets kost! Ok, je moet misschien niet de negental ‘Great Walks’ meerekenen, waarvoor je in het hoogseizoen zeker nog een flinke duit moet betalen (en maandenlang van tevoren reserveren!), maar los daarvan... Het is vaak al bijna een extreme ‘sport’ om te proberen zonder open mond naar alle mooie natuur om je heen te kijken!

En ja, natuurlijk is het verleidelijk om al die fantastische trips en activiteiten te ondernemen (wie wordt er nou niet blij van skydiven boven de gletsjers of overnachten op een cruiseboat inclusief lunch en diner?). Je bent hier immers niet voor niets.
Maar aan de andere kant...Is het echt nodig om met een kabelbaan van 25 dollar binnen een paar minuten op een uitzichtpunt te staan, wanneer je van datzelfde uitzicht kan genieten na een (gratis!) wandeling van een uur? En is het echt een ‘must do’ om met honderden toeristen tegelijk een boottocht over Milford Sound te maken, wanneer je ook zonder al die drukte langs de fjorden kan lopen?


Wie niet rijk is, moet slim zijn, en in dit geval een beetje fit en actief. Een tour is zo geboekt en gemaakt, maar je wandelschoenen strikken hoeft ook niet veel tijd te kosten. Voorlopig laten we alle extreme verleidingen dus aan ons voorbijgaan, en genieten we gewoon ‘to the max’ van al het moois dat binnen ons budget en onze ‘wanderlust’ past. Simple, Supercheap and extremely Satisfying.

3 opmerkingen:

 1. Je zou Sanne niet zijn als je niet de blaren onder je voeten zou lopen! haha
  en tis inderdaad veel spannender om zelf alles te ontdekken!!!!
  goedzo :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En op deze manier kun je meteen trainen voor de vierdaagse.
  Het geeft dus veel voordelen deze manier van reizen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Sjoerd en Sanne,
  Wij gaan woensdag no budget uit.
  We trekken de wandelschoenen aan en gaan stappen over de Heuvelrug, is ook erg mooi.
  Liefs, Albert en Ria.

  BeantwoordenVerwijderen